Muutama sananen gerbiileistä ja niiden hoidosta

Hankinta

Gerbiili on laumaeläin, joten hanki aina kaksi samaa sukupuolta olevaa gerbiiliä. Mielellään samasta poikueesta tai ennestään olevat kaverukset. Vieraiden gerbiilien totutus yleensä onnistuu, varsinkin poikasten kesken, mutta joskus taas ei. Aina pitää muistaa että on pieni todennäköisyys että myöhemmällä iällä edes sisarukset eivät tule toimeen.

Asumus

Paras asumus gerbiileille on terraario eli vanha akvaario, jossa verkkokansi. Enemmän umpinaiset mallit (ns. matelijamallit) ovat yleensä huonoja ilmanvaihdoltaan. Dunat ovat joskus liian matalia ja aina jyrsimisalttiita, joten hintaansa nähden en suosittele. Dunia ei myöskään saa kamalan suurina. Eläinsuojelulain mukainen minimikoko on esim. 40 cm x 30 cm x 30 cm, yleisesti suositeltu minimikoko on 60 cm x 30 cm x 30 cm. Kannattaa huomioida että nämä ovat minimimittoja! Hyvä asumus kahdelle gerbiilille on mielestäni esim. 80 cm x 35 cm x 35 cm. Jos terraario on kamalan suuri kesyyntyminen voi olla vaikeampaa, mutta missään nimessä tämä ei tarkoita että liian pieni on kesyyntymisen kannalta parempi! Sopivan kokoinen terraario sen pitää olla.

Terraarion pohjalle laitetaan runsaasti kutterinpurua (n. 10-15 cm) ja lisäksi wc-paperia pesämateriaaliksi. Lisäksi voi antaa heinää puuhaksi, gerbiilit eivät sitä oikeastaan syö. Pesäkoppina voi toimia pahvilaatikko, keraaminen pesä tai kovamuovinen pesä. Muovista pesää ei gerbiileille tule antaa, kuten ei mitään muutakaan muovista (paitsi juomapullo). Jyrsittäväksi gerbiileille voi antaa kaikenlaisia pieniä pahvilaatikoita ja wc- sekä talouspaperirullia.

Terraario siivotaan (vaihtelee tietenkin) noin kuukauden välein. Gerbiilit laitetaan siivouksen ajaksi kuljetusboksiin. Terraario tyhjennetään, terraario ja tarvikkeet pestään (ihan astianpesuaineella esim. Fairy onnistuu) ja kuivataan, laitetaan puhtaat purut ja tarvikkeet terraarioon ja gerbiilit takaisin. Mitään hienoa järjestystä ei gerbiileille kannata loihtia, sillä terraario on taas gerbiilien mieleinen muutamassa minuutissa.

Ruokinta

Gerbiilien perusruokaa on siemensekoitus tai Altromin rotta-hiiripelletti. Siemensekoituksista hyvä on esim. SupaHamster. Auringonkukansiemeniä ja pähkinöitä ei tarvitse poistaa, jollei gerbiili ole liikalihava! Ruoka voidaan antaa ruokakuppiin tai vain purujen päälle.

Lisäksi gerbiileille voi ja tuleekin antaa ns. tuoreruokaa. Vihannekset ja hedelmät ovat niitä yleisimpiä ja maistuvimpia. Lisäksi mm. puuro ja pasta (maustamattomina) sopivat gerbiileille. Anna tuoreruokaa aina pienissä määrin. Eläinvalkuaista saa mm. maustamattomasta jogurtista ja kananmunasta.

Gerbiileillä tulee aina olla ruokaa ja vettä tarjolla.

Muu hoito

Gerbiilien kunto tarkistetaan mielellään päivittäin, näin huomataan mahdolliset sairauden oireet tarpeeksi ajoissa. Hampaat, hajurauhanen ja kynnet viikoittain. Jos gerbiilillä on jotain epäilyttävää älä epäröi kysyä apua, sairausepäilyssä ensisijainen apu löytyy puhelimitse eläinlääkäriltä. Yleensä gerbiilien kynsiä ei tarvitse leikata, mutta koska sekin voi joskus olla tarpeellista kannattaa gerbiili totuttaa käsittelyyn pienestä pitäen ja harjoitusleikkuuttaa kynsiä. Tähän on monta tapaa ja kannattaa kysyä gerbiilin kasvattajalta neuvoa.

Gerbiilin olisi hyvä päästä jaloittelemaan terraariosta mahdollisimman usein, varsinkin jos terraario on pienehkö. Gerbiilin ulottuvilta on poistettava kaikki vaarallinen, kuten sähköjohdot ja makeiset. Lisäksi on tarkistettava huone gerbiilin mentävien kolojen varalta, niitä kun löytyy yllättävän paljon. Jos gerbiilit vapaana juostessa alkavat kinata kannattaa aluetta pienentää tai sitten juoksuttaa vuorotellen lyhyitä pätkiä.

Nämä hoito-ohjeet on kirjoitettu omiin kokemuksiin ja mielipiteisiin nojautuen, joten suosittelen tutustumaan myös muihin hoito-ohjeisiin mahdollisten mielipide-erojen varalta. Hoito-ohje ei myöskään vielä kata kaikkea hoitoon liittyvää.Yhteystiedot

päivitetty 6.1.2009 (hyvin pieniä muutoksia)

Graphics © www.graphicgarden.com